Publicerad

Elevernas medborgarförslag om att utveckla skolgården blir verklighet

Exempelbild

Filip Ignell, Felicia Larsson och Noel Lundström på Gäddgårdsskolan är några av eleverna bakom medborgarförslaget om att utveckla deras skolgård. Nu har politikerna sagt ja till elevernas förslag.

Det var på samhällskunskapen som elevernas idé om att lämna in ett medborgarförslag föddes. Deras förslag om att utveckla Gäddgårdsskolans skolgård har nu röstats igenom av barn- och utbildningsnämnden.

Vi träffar Filip Ignell från årskurs 6 c, Felicia Larsson från 5 c och Noel Lundström från 5 b en förmiddag på Gäddgårdsskolan. De är tre av eleverna bakom medborgarförslaget om att utveckla skolgården så att den bjuder in till mer aktivitet.


– Det är vetenskapligt bevisat att barn som rör sig på rasterna kan koncentrera sig bättre på lektionerna. Kan de koncentrera sig får de bättre betyg. Därför är skolgården jätteviktig för alla barn, säger Filip.


Eleverna har flera förslag på hur Gäddgårdsskolans skolgård kan utvecklas.


– Vi önskar bland annat en hinderbana och bättre fotbollsmål. Det är roligt om det finns många olika saker att göra på rasten, säger Felicia.


De har också förslag på hur grundsärskolans utemiljö kan utvecklas med bland annat ett nytt underlag på skolgården.


Eleverna arbetade med att ta fram medborgarförslaget på sin elevplanerade tid. Det är en schemalagd tid då eleverna tillsammans med sin lärare bestämmer vad de ska arbeta med och fördjupa sig i.

Politikerna sa ja till medborgarförslaget

När medborgarförslaget presenterades för politikerna i barn- och utbildningsnämnden var elevrådet för årskurs 5-6 på plats. Det var Filip, Felicia och Noel som presenterade förslaget.


– Jag var lite spänd innan, vi visste inte hur det skulle gå. Efteråt när politikerna hade sagt ja var jag verkligen nöjd! Det var så kul att man ville ropa högt, säger Noel.


Responsen från klasskompisarna lät sig inte väntas på.


– När vi kom tillbaka till skolan och berättade för klassen tyckte de att det var jättekul att vi fick igenom förslaget, säger Filip.

Hans Ivarsson

Hans Ivarsson

”Jag är imponerad av deras arbete”

Hans Ivarsson är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Han tycker att det är viktigt att främja rörelse och fysisk aktivitet för barn och elever i skolan.


– Det är roligt att eleverna är så engagerade och jag är imponerad av deras arbete. De presenterade ett genomarbetat förslag med bra idéer som vi nu ska arbeta vidare med, säger han.

 

Nu fortsätter arbetet med att utveckla skolans skolgård genom elevrådet tillsammans rektor. De kommer bland annat att titta på prioriteringar av idéerna som eleverna presenterade på barn- och utbildningsnämnden.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: