Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Föreläsning: Krossade illusioner - Fallet Kappner och nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945

Exempelbild

Onsdag den 6 november kl 18.00 föreläser Birgitta Almgren på biblioteket. Föredraget handlar om den dolda nazistiska infiltrationen och Nazitysklands mest inflytelserike agent i Sverige: Hermann Kappner som samtidigt som han var utsänd i naziregimens tjänst lyckades bli anställd av Skolöverstyrelsen i Stockholm.

Birgitta Almgren, bosatt i Arboga, är professor emerita i tyska med historisk inriktning vid Södertörns högskola. Efter många år som lektor vid Vasagymnasiet i Arboga, disputerade hon vid Uppsala universitet på en avhandling om motsättningen mellan nazism och humanism, om ordens makt att leda och förleda. Sedan 1998 har hon varit engagerad i internationella forskningsprojekt kring relationerna Sverige – Tyskland i skuggan av nazismen och kalla kriget. Som enda forskare hittills har hon fått ta del av Säpos hemliga rapporter om Stasis infiltration i Sverige och kunnat jämföra dem med det tyska källmaterialet i Stasiarkivet i Berlin. 2010 belönades hon för sin forskning av Svenska Akademien. Tillsamman med sin man Hans har hon skrivit en rad läroböcker i historia för Gleerups utbildning.


Bland hennes uppmärksammade böcker märks följande publikationer:

  • Drömmen om Norden: nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945 (2005)
  • Inte bara Stasi …: Relationer Sverige-DDR 1949–1990 (2009/ 2013)
  • Inte bara spioner: Stasiinfiltration i Sverige under kalla kriget (2011)
  • Dröm och verklighet. Stellan Arvidson, dikten, kärleken och politiken (2016).


Fri entré.

Kvällens värd är biblioteket.


Programmet ingår i föreläsningsserien "Alltid på en onsdag". Serien är ett samarrangemang mellan studieförbunden i Arboga och biblioteket. Alla föreläsningar är på biblioteket.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: