Publicerad

Arbogas skolmåltider
rankas fyra i Sverige

Exempelbild

Arboga kommuns kostchef Marie-Louise Johansson.

Arboga kommun rankas som Sveriges fjärde bästa hållbara skolmatskommun. Resultatet från juryn har kommit efter att över 200 förskolor, skolor och seniorboenden har testats av White Guide Junior.

Arboga kommun var en av tio kommuner som under våren nominerades till priset, Årets hållbara skolmatskommun 2019. Under tisdagen hölls en gala i Malmö där kommunen tilldelades en fjärdeplats.


- Vi är verkligen glada över att det målmedvetna arbete som vi har bedrivit under flera år har uppmärksammats på det här sättet. Vi har sett att vårt arbete har gett resultat i verkligheten och vi är stola över att Arboga kommun nu rankas så högt, säger kostchef Marie-Louise Johansson

Juryns bedömning

Juryn från White Guide Junior tittar på helheten kring hållbara måltider – allt från styrdokument, val av livsmedel, matsvinn, smak och näring till måltidsmiljö, pedagogiskt samarbete och genomförda utbildningar. En del av motiveringen lyder;

”På skolnivå märks dagens mest klimatsmarta rätt ut på menyer och serveringsdiskar, matsvinnet hålls ner genom extrarätter som skyltas med ”dagens klimatsparare” och personalen tar mer än gärna ett snack med gästerna om mat och klimat”

En passion för mat och hållbarhet

Kostchefen vill lyfta fram att det är ett stort lagarbete som ligger bakom priset.


- Våra medarbetare har gjort ett mycket bra arbete ute på köken och vi har haft våra måltidsgäster i fokus. Det är för deras hälsa och miljön vi arbetar för, säger Marie-Louise.


De tre kommuner som placerade sig före Arboga var Motala, Helsingborg och Västerås.

 

Läs mer: Arboga kommun nominerade till måltidspris

Skylt

Vid skolmåltiderna informeras eleverna om miljövänliga och klimatsmarta val.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: