Publicerad 2019-09-04

Utställning: Arbogera

Exempelbild

Konstnärerna Anita Wernström och Diana Agunbiade-kolawole ställer ut konstverk inspirerade av Reinhold Carlssons fotosamling, som nyligen digitaliserats av Arboga kommun. Utställningen kan ses i bibliotekets galleri den 5 - 26 september.

Under våren har de två konstnärerna Anita Wernström och Diana Agunbiade-kolawole arbetat i Arboga i projektet Ett kulturliv för alla konst. De har gjort workshops tillsammans med ungdomar på fritidsgården Gluggen och skapat en utställning med inspiration från det arbetet.


Utgångspunkten för konstnärerna har varit ett arkiv av den lokala fotografen Reinhold Carlsson som aktivt dokumenterat en stor del av Arbogas 1900-tal. Nyligen blev det digitaliserat av kommunen.

I workshoparbetet på fritidsgården Gluggen fick ungdomarna uppgiften att gå igenom egna arkiv av foton som mobiler, kameror eller familjealbum. De fick välja bilder att skapa porträtt av sig själva och sin plats och på så sätt göra ett samtida komplement till kommunens arkiv.


Diana Agunbiade-kolawole har fullföljt idén med att porträttera dagens Arboga i porträtt av platser och personer i en slags fotoväv eller tapet.

Anita Wernström iakttog en frånvaro av kvinnor i arkivet och ville undersöka var de fanns och vad de gjort. I hennes verk lyfts den arbetartradition inom det textila som många kvinnor stått för inte bara i Arboga utan på många ställen i Sverige.


Titeln anspelar på de parallella eror som pågår i en stad och belyser hur vi kan agera och låta fler lager och skikt kunna armbåga sig in i historien.


Utställningen genomförs inom Ett kulturliv för alla konst med stöd av Arboga kommun, Region Västmanland, Konstfrämjandet Västmanland och Kulturrådet.

Tipsa en kompis

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: 26 september 2019

Kontakt och öppettider

Telefon: 0589-870 00
E-post: arboga.kommun@arboga.se

Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Besöksadress: Smedjegatan 5

Organisationsnummer 212000-2122

Öppettider och telefonnummer