Publicerad

Godkänt dricksvatten i Arboga kommun och Valskog

Det går nu bra att dricka det kommunala dricksvattnet i hela Arboga kommun samt i Valskog i Kungsörs kommun. Beslut om att upphäva den tidigare kokningsrekommendationen togs under fredagskvällen.

Flera provresultat har påvisat att inga bakterier finns i det kommunala dricksvattnet. Därför har Västra Mälardalens myndighetsförbund under fredagskvällen tagit beslut om att upphäva kokningsrekommendationen. Denna infördes under torsdagen då tidigare prov indikerat på förekomst av bakterier.

 

Invånarna i de tidigare berörda områdena; Arboga tätort, Medåker och Hällarna i Arboga kommun samt Valskog i Kungsörs kommun, kan nu dricka det kommunala vattnet utan att koka det.

 

- Det är skönt att vi kunde ge det här beskedet och därmed undvika en längre period med problem. All information vi har nu tyder på att bakterierna har uppkommit vid provtagningen, under transport eller vid analysen. Våra provresultat visar nu att vattnet är tjänligt, säger Ulf Zackrisson, VA-chef i Arboga kommun.

 

Fler provtagningar inom kort

Arboga kommun vidtar fler åtgärder i samband med händelsen.

- Vi kommer att fortsätta utredningsarbetet samt genomföra mer omfattande provtagningar under den närmaste tiden. Det gör vi för att säkerställa att detta var en isolerad händelse, säger Ulf.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: