Publicerad

Det händer i Arboga, Kungsör och Köping under krisberedskapsveckan

Den 6-12 maj går krisberedskapsveckan av stapeln. Kampanjen ska få fler människor att förbereda sig inför en eventuell samhällskris. I Arboga, Köping och Kungsörs kommuner anordnas flera aktiviteter under veckan.

För tredje året i rad genomförs krisberedskapsveckan runt om i landet. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som är initiativtagare till veckan.

Exempelbild

Andreas Ahlsén

– Kampanjen handlar om att öka människors medvetande om samhällskriser. Om hur du kan förbereda dig för att hantera en kris, säger Andreas Ahlsén.


Andreas är säkerhetssamordnare för Arboga och Kungsörs kommuner.


– Kommunen har ett viktigt ansvar vid en samhällsstörning och våra resurser ska i första hand gå till de människor som är i störst behov av hjälp, till exempel äldre. Därför är det viktigt att alla som kan förbereder sig för att kunna klara sig själva en tid. På så sätt använder vi samhället resurser på bästa sätt.


Under krisberedskapsveckan anordnas det flera informationsaktiviteter i Arboga, Kungsör och Köping för allmänheten. Se mer i faktarutorna nedan.

På förskolor och skolor

På några förskolor i Arboga och Köping arrangeras en praktisk övning på temat strömavbrott för barn och personal. Det blir också föreläsningar för några klasser i Ullvesundskolan i Kungsör och på Nyckelbergaskolan i Köping.


Foto: Thomas Henrikson, MSB (bilderna högst upp)

Det här händer i Arboga

Måndag-lördag, 6-11 maj, Arboga stadsbibliotek

Besök oss på biblioteket och se vår utställning med böcker om krisberedskap.

Tisdag 7 maj, kl. 15-17, Entrétorget i centrum (framför Willys och Ica)

Kom och ställ frågor om krisberedskap och få praktiska tips på vad du behöver ha i din krislåda. Få information om kommunens roll vi en kris. På plats finnsArboga kommuns säkerhetssamordnare, Civilförsvarsförbundet och Frivilliga Resursgruppen. Du kan även träffa SMS-livräddarna som pratar om hjärt- och lungräddning.

Lördag 11 maj, heldag, Entrétorget i centrum (framför Willys och Ica)

Frivilliga Resursgruppen, FRG, finns på plats för att bland annat berätta mer om hemberedskap, ge tips på vad du behöver ha i din krislåda och svara på dina frågor.

Det här händer i Kungsör

Fredagen 10 maj, kl. 15-17, (utanför Coop) vid hörnet Drottninggatan och Tessingatan

Lär dig mer om hur du förbereder dig själv om vi drabbas av en samhällsstörning, hur man gör hjärtlungräddning, vad SMS-livräddare är och vad kommunen har för roll under och efter en kris i samhället. På plats finns säkerhetssamordnaren för Kungsörs kommun, Frivilliga resursgruppen, Civilförsvarsförbundet och SMS-livräddarna.

Måndag-lördag, 6-11 maj, Kungsör bibliotek

Besök oss på biblioteket och se vår utställning med böcker om krisberedskap.

Det här händer i Köping

Måndag-lördag, 6-11 maj, Köping stadsbibliotek

Besök oss på biblioteket och se vår utställning med böcker om krisberedskap.

Broschyr om kris

Ladda ner MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Den handlar om hur vi ska bli bättre förberedda på en samhällsstörning eller allvarliga kriser.

Se filmer om krisberedskap

Se MSB:s filmer med armbryterskan Heidi Andersson som visar enkla tips för hushållet inom områdena mat, vatten, värme och kommunikation samt hur du kan skydda dig mot brand.

Hemberedskap - mat

Hemberedskap - kommunikation

Hemberedskap - värme

Hemberedskap - vatten

Hemberedskap - skydda dig mot brand

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: