Publicerad

Ny tobakslag från 1 juli 2019 för dig som säljer tobak

Förändringarna i den nya tobakslagen "Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter" är i korthet:

Förändringarna i den nya tobakslagen "Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter" är i korthet:

 

Det krävs tillstånd för att sälja tobak

Från och med 1 juli 2019 måste de som vill sälja tobak i Arboga och Kungsörs kommun ansöka om tillstånd hos Västra Mälardalens Myndighetsförbund (VMMF). Du som redan har anmält tobaksförsäljning får fortsätta din försäljning men måste senast den 31 oktober 2019 ansöka om tillstånd. Ansökningsblanketter kommer att finnas på kommunernas webbplats. När du ansöker ska du även lämna in ett egenkontrollprogram. VMMF kommer att ta ut en avgift för att ansöka om tillstånd. Hur stor avgiften blir bestäms av din kommun. Kravet på tillstånd gäller endast tobak. För att sälja e-cigaretter och påfyllnings-behållare räcker det fortfarande med att göra en anmälan till VMMF.

 

Kommunens behandling av ansökan

VMMF kommer att granska om den som söker tillstånd är lämplig. Då granskas bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslighet. VMMF kan hämta information från andra myndigheter som exempelvis Polisen, Skatteverket och Kronofogden. Du får fortsätta att sälja tobak tills dess att VMMF har beslutat om du får tillstånd eller inte.

 

Rökfria utemiljöer

I och med den nya lagen är det även förbjudet att röka utanför entréer till rökfria lokaler. Du har ansvar för att det inte röks tobak, e-cigaretter eller liknande produkter utanför din butik.

 

Om du har frågor om de nya reglerna kan du kontakta:

Västra Mälardalens Myndighetsförbund Tel: 0589-67 02 00
Box 19, 732 21 Arboga Tel: 0227-67 02 00
Besöksadress: Gunnarsrovägen 2 miljo.bygg@vmmf.se

Mer information finns på Arboga kommuns webbplats om tobak

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: