Publicerad

Ny tobakslag från 1 juli 2019 för dig som har restaurang

Förändringarna i den nya tobakslagen "Lag (2018:2088) om tobak och liknande produkter" är i korthet:

Rökfria uteserveringar och entréer

I och med den nya lagen blir det förbjudet att röka på uteserveringar och utanför entréer till rökfria lokaler. Du har ansvar för att det inte röks utanför entrén eller på uteserveringen till din restaurang. Rökförbudet börjar gälla den 1 juli 2019. Det innebär att du är ansvarig för att sätta upp skyltar som informerar om rökförbudet.

 

Utökat rökförbud

Rökförbudet omfattar fler produkter. Utöver tobak blir det även förbjudet att använda elektroniska cigaretter, röka örtprodukter och använda produkter som till användningssättet motsvarar rökning men som inte innehåller tobak. Detta innebär bland annat att all vattenpipsrökning omfattas av förbudet.

 

Det krävs tillstånd för att sälja tobak

Från och med 1 juli 2019 måste de som vill sälja tobak i Arboga och Kungsörs kommun ansöka om tillstånd hos Västra Mälardalens Myndighetsförbund (VMMF). Tillstånd krävs även för försäljning av tobak från automater. Du som redan har anmält tobaksförsäljning får fortsätta din försäljning, men måste senast den 31 oktober 2019 ansöka om tillstånd. Ansökningsblanketter kommer att finnas på kommunernas webbplats. När du ansöker ska du även lämna in ett egenkontrollprogram. VMMF kommer att ta ut en avgift för att ansöka om tillstånd.

 

Om du har frågor om de nya reglerna kan du kontakta:

Västra Mälardalens Myndighetsförbund Tel: 0589-67 02 00
Box 19, 732 21 Arboga Tel: 0227-67 02 00
Besöksadress: Gunnarsrovägen 2 miljo.bygg@vmmf.se

Mer information finns på Arboga kommuns webbplats om tobak

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: