Publicerad

Earth Week i skolrestaurangerna i Arboga kommun

Exempelbild

I skolrestaurangerna i Arboga kommun uppmärksammas den här veckan Earth Hour. Varje dag har ett tema kopplat till menyn, för att visa på att våra val och vad vi lägger på tallriken gör skillnad för den biologiska mångfalden och klimatet.

Årets tema för miljömanifestationen Earth Hour är #Connect2Earth – för att du och naturen hör ihop. Det handlar om att sätta ljuset på klimatförändringarna och den minskade biologiska mångfalden.

Våra val gör skillnad

Exempelbild

Det här är något som kostenheten i kommunen uppmärksammar lite extra under veckan.


– Vi vill visa på att våra val, vare sig det är i köket eller på den egna tallriken, gör skillnad både för den biologiska mångfalden och klimatet, säger Elin Pettersson, måltidsutvecklare.


Kostenheten lyfter olika teman varje dag med fokus på hur den mat som vi äter påverkar vår planet. Det handlar bland annat om havets mångfald, att välja svenskt, certifierat eller miljömärkt för att bidra till ansvarfullt producerad mat.

Klimatsmart mat året om

– Vi arbetar med att skapa hållbara måltider under hela året, men de är roligt att lägga lite extra fokus på det den här veckan. En vanlig dag gör vi samma val av råvaror och märker bland annat ut dagens mest klimatsmarta måltid samt klimatsparare. Vi jobbar även aktivt för att minska matsvinnet, vilket har gett bra resultat, berättar Elin.

 

Hon fortsätter;

Exempelbild

– Den här veckan försöker vi visa våra olika teman på ett lättförståeligt sätt för eleverna i skolrestaurangerna. Det gör vi tillexempel genom att använda oss av posters och gröna smileys för att på ett enkelt sätt visa vilka måltider som är positiva för klimat och biologisk mångfald.


Hur många gröna smileys kan du samla den här veckan är en av uppmaningarna till eleverna.

Eartrh Hour 2019

Vill du veta mer om Earth Hour? Här hittar du mer information: https://www.wwf.se/earth-hour/

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: