Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Hur ska den nya spontanidrottsplatsen se ut - kommunen frågar ungdomarna

Exempelbild

Anna-Lena Pligg, föreningskonsulent i Arboga kommun, Melker Bergqvist ledare i Arboga gymnastikförening och Hans Ivarsson (C), ordförande i fritids- och kulturnämnden tycker den nya spontanidrottsplatsen är ett lyft för Arboga.

Hur ska den nya spontanidrottsplatsen se ut? Den frågan ställer kommunen till Arbogas ungdomar. ”Vi är i en spännande process med att involvera de som faktiskt ska använda spontanidrottsplatsen, våra ungdomar”, säger Anna-Lena Pligg.

Ursprunget till spontanidrottsplatsen är två medborgarförslag från 2015 och 2017 om att utveckla Arbogabornas möjlighet till spontanidrott. Nu blir invånarnas förslag verklighet. Tidigare i år beslutade kommunfullmäktige att fritids- och kulturnämnden skulle få 2,3 miljoner för att ta fram en spontanidrottsplats. Platsen blir Bergmansparken i centrala Arboga.

 

– Jag är väldigt glad att arbetet nu kommer igång. Satsningar på fritids- och kulturområdet bidrar till att Arboga kommun blir en mer attraktiv plats för boende, föreningar, näringsliv och turism, säger Hans Ivarsson (C), ordförande i fritids- och kulturnämnden.

Exempelbild

Melker Bergqvist är en av ungdomarna som är med och tar fram innehållet för den nya spontanidrottsplatsen. Ett av han och många andra ungdomars förslag är utrustning för parkour.

Under våren har förvaltningen tittat närmare på hur moderna spontanidrottsplatser kan utformas. Nyligen var kommunen och ungdomar från Arboga på en gemensam studieresa för att få inspiration till den nya spontanidrottsplatsen i Bergmansparken.

 

– Vi vill skapa en aktiv näridrottsplats där alla känner sig välkomna, både tjejer och killar, föreningsanslutna och de som vill dyka upp spontant, säger Anna-Lena Pligg, föreningskonsulent.

 

Under torsdagskvällen nådde processen sin höjdpunkt. Sisu Idrottsutbildarna ledde då en workshop i Medborgarhuset i Arboga där parkens utformning och innehåll mer detaljerat ska mejslas fram innan markarbete och beställning görs. Deltagarna kommer att jobba interaktivt med kartor, lego och sina egna önskemål om parkens innehåll.

– Vi är jätteglada att kommunen lyssnar på vad vi vill att spontanidrottsplatsen ska innehålla, säger Melker Bergqvist som själv är aktiv ledare i Arboga gymnastikförening. Parkour är framförallt det vi gärna vill se mer av.

 

Bergmansparken är centralt belägen i Arboga strax öster om stadskärnan, nära till fritidsgårdarna Brandsta och Gluggen. Anläggningsarbetet kommer att göras i egen regi i samarbete med Tuna Bygg.

Exempelbild

Under tisdagskvällen hölls en workshop i Medborgarhuset där ungdomar och kommunen jobbade med att ta fram förslag hur den nya spontanidrottsplatsen ska se ut. Foto: Oscar Uusitalo

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: