Publicerad

Festlig stämning på Vasagymnasiet när det nya tillagningsköket invigdes

Vasagymnasiets kök har under det senaste året totalrenoverats. Den 29 augusti var det invigning med bland annat bandklippning och fish-tacos på menyn.

Ombyggnationen av köket började i september förra året och innebär att kockarna från och med denna hösttermin lagar alla måltider på plats.

Invigningen var festlig med röda mattan utrullad, barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Cargeman (L) klippte band, musik strömmade ur högtalarna och det bjöds på fish-tacos, dryck och cupcakes.

Många nöjda med att maten lagas på plats

– Det nya köket är toppen! Arbetsmiljön är mycket bättre och det är kul att kunna erbjuda mat som är lagad från grunden, säger Nina Nilsson, kock i köket. Vi kan vara mer kreativa och det blir roligare att jobba, fortsätter hon.

 

Eleverna verkade också nöjda. Benjamin, Saga, Hakki och Marcus i årskurs 1 tycker att maten är god och uppskattar kryddningen.

Benjamin, Hakki, Saga och Marcus i årskurs 1, Vasagymnasiet

Benjamin, Saga, Hakki och Marcus i årskurs 1, Vasagymnasiet

Alva, Clara, Clara och Tillie i årskurs 2, som har ett tidigare år att jämföra med, säger att maten smakar mer.

– Den känns fräschare och det märks att den tillagas på plats, tycker Alva.

 

Vasagymnasiets rektor, Per Gamalielsson, tycker att maten alltid har varit bra och upplever att både elever och personal är nöjda.

– Men det märks att de har mer resurser i köket nu och kan variera maten mer än tidigare, tillägger han.

Hållbara måltider

Arboga är sedan tidigare nominerade till White Guide Juniors utmärkelse Sveriges hållbara skolmatskommun. Det nya tillagningsköket ger ännu större möjligheter att arbeta hållbart, en målsättning som kommunen har.

– Vi arbetar med miljö- och hållbarhetstänk i alla kommunens kök och mäter vårt klimatavtryck varje månad. Ett tillagningskök innebär att matsvinnet kan minskas ytterligare och därmed även koldioxidekvivalenterna, säger Marie-Louise Johansson, kostchef i Arboga kommun.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: