Publicerad

Arboga satsar på hållbara måltider - nominerad till pris i White Guide Junior

Arboga kommun har nominerats till Årets hållbara skolmatskommun 2018 i White Guide Junior. ”Vi har satsat mycket på hållbarhetsfrågor under flera år. Vi har jobbat målmedvetet och har tagit små steg framåt. Nu ser vi att det arbetet har gett resultat”, säger kostchef Marie-Louise Johansson.

Exempelbild

Arboga kommun är en av tio kommuner som har nominerats till priset Årets hållbara skolmatskommun. Totalt har drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden testats. Juryn tittar på helheten kring hållbara måltider – allt från styrdokument, val av livsmedel, matsvinn, smak och näring till måltidsmiljö, pedagogiskt samarbete och genomförda utbildningar.

 

– Vi jobbar dagligen med hållbarhetsfrågor för hälsan och miljöns skull. Nu får vi ett kvitto på att vi har gjort rätt val. Det känns jätteroligt, säger Marie-Louise Johansson på Arboga kommun.

Exempelbild

Kommunen har arbetat med allt från att ställa krav på leverantörer till att minska matsvinnet och genomfört utbildningar. I skolan har projekt som ”veckans grönsak” och gästdialog genomförts.

 

– Vi har lyssnat på gästerna, det vill säga barnen och på personalen. Barnen ska tycka om maten, annars har vi misslyckats och personalen ska tycka att det är roligt och meningsfullt att jobba med de här frågorna. Den dialogen är jätteviktig, säger hon.

 

Den 18 september presenteras årets vinnare av Årets hållbara skolmatskommun 2018 i Göteborg.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: