Publicerad

Skolrestaurangerna i Arboga lyfter matens klimatpåverkan under Earth Hour-veckan

Årets tema för Earth hour är "One planet life - lev och ät inom ramen för en planet" och tar upp vår matkonsumtion. Skolrestaurangerna i Arboga kommun lyfter matens påverkan på planeten och varje dag kommer dagens mest klimatsmarta maträtt att märkas ut.

Exempelbild

I år står matfrågan i fokus under Earth Hour. Från kostavdelningen i Arboga kommer temat att uppmärksammas i alla skolkök i grundskolan under vecka 12.

 

– Vi har inte förändrat matsedeln, utan belyser i stället matens klimatpåverkan och att våra val gör skillnad för planeten. Tillexempel har nötkött över 20 gånger så stor klimatpåverkan som gröna proteiner, säger Elin Pettersson, måltidsutvecklare i kommunen.

Maten under veckan är klimatberäknad per portion

Menyn för vecka 12 kommer att vara klimatberäknad per portion och maträtt inklusive sallad. Portionerna presenteras i mängd koldioxidekvivalenter, det vill säga klimatpåverkan av växthusgasutsläpp.

 

– För oss kändes det självklart att engagera oss i Earth Hour med tanke på temat. Det här är frågor vi jobbar med varje dag. Nu blir det fokus på visa eleverna att valet av mat gör skillnad. Varje dag kommer dagens mest klimatsmarta maträtt att märkas ut, säger hon.

 

I Arboga jobbar kostavdelningen kontinuerligt med att få ner matsvinnet. Under veckan kommer fokus att ligga på svinnet från elevernas tallrikar och vilken ekonomisk samt klimatmässigpåverkan det bidrar till.

 

– Vi har sett att matsvinnet minskat genom åren, vilket är väldigt glädjande. Förra året hade vi till exempel ett projekt i Stureskolan på temat tallrikssvinn och då minskade det med 17 procent, säger hon.

 

Äta mer planetvänligt är bra för hälsan

På temat ”One planet life” lyfter WWF, som startade Earth Hour, tre punkter för att äta mer planetvänligt: minska matsvinnet, äta mer grönt och minska mängden kött för att i stället välja gröna proteiner. Enligt WWF skulle det krävas 4,2 planeter om alla på jorden levde som i Sverige.

 

– Att äta mer planetvänligt efter de här tre punkterna är inte bara bra för planeten, utan är också bra för vår hälsa vilket jag tycker är viktigt att lyfta. Man måste börja någonstans och alla kan göra något. Att sluta slänga mat och göra klimatsmarta matval en början, säger Elin Pettersson.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: