Publicerad

Hushållspapper är vanligaste fultorkningen!

Världstoadagen 2017

Illustration: Louise Winblad

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag, då globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. I Sverige har vi både toaletter och rent vatten, men vi slarvar och behandlar våra avlopp som sopnedkast. Det måste vi sluta med. Enligt en undersökning som YouGov har genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten vet inte var tredje svensk att hushållspapper inte ska spolas ned i toaletten, där det riskerar att orsaka stopp och översvämningar.

- Alla kan nog känna igen sig i paniken när toalettpappret är slut hemma. Det var ändå förvånande att en så stor del av svenskarna inte känner till att hushållspapper och våtservetter inte ska spolas ned i toaletten, och framförallt att de inte vet orsaken till varför. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp av vatten som toalettpapper gör. Många svenskar tror att det är rutornas storlek som är problemet, men det hjälper alltså inte att strimla hushållspappret, det löses inte upp ändå, säger Anna Linusson, VD för Svenskt Vatten.

Motsvarande 9 hushållsrullar med skräp i toaletterna per person och år

Totalt rensas ca 1,3 kg skräp per person och år bort från avloppsreningsverken. - Det är svårt att avgöra för oss exakt vad som är vad bland detta skräp, men hushållspapper och våtservetter är stora bovar här. Allt skräp som rensas bort från gallren motsvarar i vikt ca 9 hushållspappersrullar per person och år. Det är en kostsam hantering för både vår vattenmiljö och VA-organisationerna som vi skulle kunna undvika om vi alla blev lite bättre på att slänga skräp direkt där det hör hemma, säger Anna Linusson.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med. Näst vanligaste fultorkningen är pappersnäsduka.

Sveriges Vanligaste Fultorknirngar

  1. Hushållspapper (24%)
  2. Pappersnäsduk (10%)
  3. Servetter (7%)
  4. Våtservetter (6%)
  5. Pappershandduk (3%)
  6. Utrivna tidningssidor (2%)
  7. Underkläder eller annan textil (1%)
  8. Annat (1%)
toalett

Toalettvett

Fulspola

Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Fultorka

Att torka sig med någonting annat än toalettpapper när detta är slut. Det är helt okej så länge som detta slängs bland förbränningsbara sopor och inte spolas ned i toaletten.

Sluta fulspola – bästa tipset:

Ha alltid en papperskorg på toaletten där hushållspapper, våtservetter och annat skräp kan slängas. Skräp ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor.

Detta får man slänga i toan:

Allt som kommer inifrån kroppen – kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Toalettpapper är också gjort för att spolas ned i toaletten. Hushållspapper och våtservetter däremot löses inte upp av vatten.

kissbajstoappaper

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: