Publicerad

Arboga kommun har bästa tillväxt inom företagandet i länet enligt ny undersökning 

Arboga kommun har av kreditupplysningsföretaget Syna utsetts till årets vinnare i Bästa Tillväxt i Västmanland. Arboga får priset för en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet.

Exempelbild

– Det är fantastiskt roligt och det är verkligen företagarnas pris, det är de som har skapat tillväxten. Vi gratulerar!, säger Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga kommun. Det visar att det finns goda förutsättningar för att driva företag framgångsrikt i kommunen.

 

Bästa Tillväxt mäter tre olika variabler hos alla aktiebolag i Sverige och ser hur de har förändrats mellan de två senaste boksluten. Det gäller ökat antal anställda, ökad vinst och en omsättningsökning på över fem procent.

Arboga - en plats för tillväxt

– Kommunen har arbetat långsiktigt för att bygga ett bra företagsklimat. Det handlar bland annat att ge god service och utveckla samverkan med det lokala näringslivet för att skapa bra förutsättningar för att driva företag i kommunen, säger Göran Dahlén.

 

Sedan 2007 har Arboga klättrat på Synas lista och är i år för första gången på första plats i länet.

 

– Att klättra från botten i länet till förstaplatsen är inte något som händer av en slump. En sådan förbättring innebär att man verkligen tagit sig i kragen och bestämt sig för att skapa ett gott klimat för sina lokala företagare. Det är otroligt roligt att se när en sådan utveckling sker, säger Harald Stjerna, delägare i Syna.

Bra kommunikationer och logistik

Arbogas näringsliv präglas av arvet från flygindustrin. Det är en faktor till att det växt fram en rad små och medelstora högteknologiska företag med stor tillväxt, menar Dahlén. I flygteknologins svallvågor har det även uppstått många små specialiserade it-företag och teknikföretag med kunder över hela världen.

 

– Många kunder till företagen är både nationella och internationella och vi ser att vi alltmer utnyttjar vårt utomordentligt centrala läge i Mälardalen med bra kommunikationer och logistik. Då kan företagen dels nå sina kunder och framför allt få möjlighet att rekrytera spetskompetens, säger han.

Samarbete mellan kommunen och näringslivet

En viktig del i kommunens arbete med att skapa ett positivt företagsklimat är just samverkan med näringslivet. Ett exempel är samarbetet med Saab i att bygga upp en gymnasieutbildningen STG, Saabs Tekniska Gymnasium. Detta för att öka intresset för teknik och entreprenörskap i tidiga åldrar. I utbildningen är företagets medarbetare i nära samverkan med skolorna och fungerar som lärare.

 

– Vi är stolta över de lokala företagarna och deras arbete som på många olika sätt utvecklar Arboga, avslutar Dahlén.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: