Publicerad

Miljövänliga veckan 2017 - Fräsch på riktigt

Exempelbild

30 september - 8 oktober pågår Miljövänliga Veckan, Naturskyddsföreningens årliga kampanjvecka. På biblioteket kan du se en utställning om miljömärkta hygienprodukter.

Vill du vara fräsch på riktigt? Det bästa sättet, för både hälsan och miljön, är att välja miljömärkt tvål, duschkräm, schampo och balsam, hudkräm, rakprodukter med mera.


I grejerna vi smetar på oss för att hålla oss fräscha finns ironiskt nog ofräscha ämnen. Ämnen som är hormonstörande, ger kontaktallergi eller är omöjliga för naturen att bryta ner. EU har skapat världens bästa kemikalielag - men den är tyvärr alldeles för tam. Vi konsumenter måste därför skaffa oss koll, tills lagen blir bättre.

För en vanlig konsument är det dock inte enkelt att veta vilka ämnen man ska undvika. Innehållsförteckningen på en hudkräm är svår att förstå sig på.
För att göra det enklare rekommenderas i första hand miljömärkningarna Svanen och Bra Miljöval och i andra hand ekomärkningarna Cosmos Organic och Natrue.


I samband med Miljövänliga Veckan startar Tvålutmaningen där Naturskyddsföreningen utmanar Sverige att byta till tvål som är fräsch på riktigt!
När händerna tvättas med en miljömärkt tvål kan man vara säker på att ingredienserna är kollade och snälla mot både miljön och hälsan.

Med Tvålutmaningen vill Naturskyddsföreningen peppa företag och arbetsplatser att erbjuda sina kunder och anställda miljömärkt tvål.

 

Fler råd och tips hittar du på Naturskyddsföreningens webbplats!

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: