Vi använder kakor (cookies) på vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa. Läs mer om de kakor vi använder på arboga.se

Publicerad

Arboga på plats 177 av landets kommuner när det gäller företagsklimat

Svenskt Näringslivs årliga undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner som presenterades tidigare i år visade att Arbogas företagare gav kommunen ett sammanfattande bra betyg, det var högre än genomsnittet i riket. I rankingen som presenterades i dag hamnar Arboga på 177 plats. Det är tredje plats av länets kommuner, efter Västerås och Hallstahammar.

Arboga ska vara en företagsvänlig kommun

Arboga kommun arbetar sedan flera år tillbaka för att skapa ett bra lokalt företagsklimat i kommunen. En del i det arbetet är att träffa företagen så ofta som möjligt för att få en bra bild av företagens behov. Det sker till exempel genom företagsbesök, företagsfrukostar och genom samarbeten inom till exempel skolan. En annan satsning är att främja företagande för nyanlända och inte minst en satsning på Ung företagsamhet UF i skolan.

Utbudet av tele och IT-nät en av fem faktorer som påverkar Arbogas placering

Av landets 290 kommuner hamnar Arboga på plats 177, en nergång med 29 placeringar. Orsaken till att Arboga tappar placeringar i jämförelse med förra året är främst hur företagarna upplever utbudet av tele- och IT-nät och medias och allmänhetens attityder till företagande, upplevd konkurrens från kommunen samt tillgång till kompetens.

 

­– När det gäller IT och fiberinfrastruktur är vi väl medvetna om att vi halkat efter under några år men jobbar nu intensivt med att lösa den frågan tillsammans med leverantörer. Arboga ska självklart ligga bra till på området i framtiden, säger Anders Röhfors, kommunstyrelsen ordförande i Arboga.

 

– Vi ser också att tillgången till kompetens är en viktig fråga. Företagen har helt enkelt svårt att rekrytera och det gäller i hela riket. Det är en utmaning att skapa snabbare processer för påbyggnadsutbildningar på allt från ett halvår till två år. Arboga har stor potential att fortsätta locka arbetskraft med vårt fina läge med både vägar och järnvägar, säger Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga.

Bra resultat när det gäller kommunens attityder

Glädjande är att tjänstemännens, politikernas, och skolans attityder till företagande fortfarande ligger relativt högt med en ranking strax över 100.

Fakta om Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet

Varje år presenterar Svenskt Näringsliv en ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Rankingen innehåller totalt 18 faktorer som viktas olika tungt. 2017 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2017 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: