Publicerad

Jädersbruksdagarna firar 20 år

Exempelbild

Jädersbruksdagarna, den 2-3 september, firar i år 20 år! Årets tema är smide. Invigningstalare är Anders Röhfors, Kommunalråd i Arboga. 

Jädersbruksdagarna anordnas av föreningen Jädersbruks vänner som välkomnar allmänheten ut till det kulturhistoriska minnesmärket Jädersbruk. Här finns anor från 1500-talet då Gustav Vasa anlade en vapenindustri på området. Välkommen att uppleva gamla fordon, maskiner och motorer i arbete, lastbilar, traktorer, mopeder, tändkulemotorer, stenkrossar med mera. 

I år är det som sagt 20-års jubileum för Jädersbruksdagarna och vi frågar Jan Larsson, ordförande för Jädersbruks vänner, hur han känner för det och vad vi inte får missa under årets Jädersbruksdagar.

 

-Det är en fantastisk resa och stor prestation att kunna förnya och behålla aktiviteter och utbud i en lagom blandning så att publiken återkommer år från år. I år hyllas Smederna och det årtal vi kallar vår ”start”. År 1551 beslutade Gustav Vasa att en vapenmanufaktur skulle byggas upp på Jädersholme för att förse svenska krigsmakten med enhetliga och bra vapen. Titta särskilt efter de smeder vi har bjudit in och som kommer att visa upp allehanda smidesverksamhet. Passa på att fråga så får du säkert prova hammare och städ.

 

Jan berättar också att man inför en ytterligare miljövänlig kraftkälla i år, en vindmotor som pumpar vatten är i drift. Blåser vinden kan du se den i full drift.

 

För barnen är hölasset och järnvägen givna höjdpunkter. Kombinera det med kuddkrig och hopp i höbalen så har du nästan en komplett äventyrspark. Vidare så finns hela tre stycken olika ekipage för ponnyridning och transport med häst och vagn, prova det!

 

Bygdespelets vänner är ett gäng vi är vana att träffa på under Arbogas olika evenemang och självklart kommer de även i år till Jädersbruksdagarna. Det blir spontanteater på området under båda dagarna.

 

-Det blir extra kul att vara med i år när det är jubileum och allt. Jädersbruksdagarna är alltid ett roligt evenemang, alla är engagerade och det är alltid många glada besökare, säger Jim Bergqvist, ordförande för Bygdespelets vänner.

 

Välkommen med hela familjen, här finns något för alla! 


  • Uppträdanden - Ponnyridning
  • Gammaldags marknad - Spännande historia
  • Spontanteater - Rundturer med traktor och båt
  • Kaffeservering - Keramik- och glaskonst
  • Hölassåkning - Utställningar

Öppettider: lördag och söndag klockan 11.00-17.00.

Entré: Vuxen 80 kr, barn/ungdom t.o.m. 14 år gratis.

Arrangör: Jädersbruksvänner

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: