Publicerad

Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage

Foto på Raoul Wallenberg

Söndag 27 augusti firas Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage. Hans insatser under andra världskrigets slutfas räddade tiotusentals ungerska judar undan de nazistiska förintelselägren.

Raoul Wallenberg är kanske den svensk som är mest känd utomlands. Runt om i världen finns statyer och minnesmärken uppsatta och gator och torg uppkallade efter honom.

 

Som Sveriges särskilda sändebud i Budapest mellan juli och december 1944 utfärdade Wallenberg skyddspass som gav judar ett provisoriskt medborgarskap i Sverige. Han köpte också in hus, svenskhusen eller Wallenbergstaden i folkmun, och hävdade att det var svenskt territorium för att skydda judar där. Det är omöjligt att uppskatta exakt hur många som räddades genom Raoul Wallenberg och hans medhjälpares insatser. Men det är obestridligt att det var tiotusentals. 

100 sätt att göra skillnad

Raoul Wallenberg är en förebild för medmänsklighet och civilkurage. Över hela världen hedrar människor, organisationer och stater Raoul Wallenberg. Även du kan vara med, på www.raoulwallenberg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du tips och inspiration om hur du kan visa medmänsklighet och civilkurage!

 

Och här är 100 saker du kan göra för att skapa en bättre värld:
(klicka på bilden för pdf)

Affisch från Raoul Wallenberg Academy - 100 saker du kan göra för att skapa en bättre värld

Affisch från Raoul Wallenberg Academy

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: