Publicerad

Välbesökt seminarium i Almedalen - civilministern en av gästerna

När Köping, Arboga och Kungsörs kommuner anordnade seminarium i Almedalen var intresset stort. I ett välfyllt seminarietält stod den satsning kommunerna gör med att fördjupa samverkan för att möta de framtida utmaningarna på agendan.

Exempelbild

Det var i tisdags som kommunerna i Västra Mälardalen, som representerades av sina kommunstyrelseordförande, stod på scen i Almedalen. Många spännande gäster, däribland civilminister Ardalan Shekarabi och Lena Micko, ordförande i Sveriges kommuner och landsting, fanns på plats.

Exempelbild

Civilminister Ardalan Shekarabi.

– Nationellt behöver vi tillsammans med kommunerna ta ansvar för att kunna säkerställa likvärdig välfärd. Det finns främst erfarenhet med samverkan från tekniska områdena och administration, däremot saknas det erfarenhet från äldreomsorg och skola – hur kan vi samverka där?, säger Ardalan Shekarabi.

Frågor som intresserar och engagerar
Tältet där seminariet hölls var välfyllt av besökare.

– Det visar att de här frågorna intresserar och engagerar. Det är också extra roligt att vi kunde hålla seminariet tillsammans med spännande gäster, säger Elizabeth Salomonsson, kommunstyrelsen ordförande i Köping.

”En kommun kan inte stå själv”
Tonvikten från flera av deltagarna var att kommunerna behöver samverka inom vård och omsorg samt skolområdet, där både ekonomi och rekrytering är viktiga frågor.

– Det är olika utmaningar för vi är olika stora, men vi ser gemensamma vinster. En av det viktigaste grundorsakerna till samverkan är att det kan ge oss starkare ekonomi, säger Pelle Strengbom, kommunstyrelsens ordförande i Kungsör.

Och han får medhåll av Anders Röhfors, kommunstyrelsens ordförande i Arboga.

– En kommun kan inte stå själv. Genom samverkan kan vi fortsätta ha god service och bli en starkare region för näringslivet och medborgarna, säger han.

Exempelbild

Välfyllt i seminarietältet när Arboga, Köping och Kungsörs kommuner anordnade seminarium i Almedalen.

 Det finns även ett intresse från näringslivet att vara med i utvecklingen och jobba med utvecklingsfrågor i regionen.

 

Testa nya arbetssätt - kommunerna vill bli försöksområde
Att lyfta de här frågorna i olika forum är ett sätt för kommunerna att försöka påverka de nationella politiska besluten för att får dragkraft att utveckla kommunerna ytterligare, menar kommunstyrelseordförande från de tre kommunerna.

 

Och nu vill kommunerna i Västra Mälardalen ta ännu ett steg i samverkansarbetet.

 

– Vi kommer att lämna in en framställan att bli försöksområde. Det skulle bland annat innebära en ökad möjlighet till att testa nya arbetssätt inom ramen för samverkan mellan kommunerna, säger Elizabeth Salomonsson.

 

Flera spännande gäster medverkade
På seminariet medverkade förutom Ardalan Shekarabi och Lena Micko, ordförande i Sveriges kommuner och landsting även Helén Fritzon, ordförande i kommittén Stärkt kapacitet i kommunerna, Sverker Lindblad, huvudsekreterare i kommittén Stärkt kapacitet i kommunerna. Sparbanken Västra Mälardalen representerades av, Mikael Bohman, vd och Lars-Erik Wige, ordförande.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: