Publicerad

Stureskolan minskade matsvinnet med 17 procent - hållbara måltider i Arboga kommun

Livsmedelshanteringen står för 20-25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan. En bra måltid ska bland annat vara miljömässigt och socialt hållbar, en målsättning som Arboga kommun jobbar med bland annat genom att öka andelen ekologiska livsmedel och minska matsvinnet i kommunens verksamheter.

Diplom för 33 % ekologiska livsmedel

Klicka på bilden för större format

Ekologiska livsmedel

Enligt en årlig ranking och rapport om ekologiskt i offentliga storhushåll så är i genomsnitt 33 procent av inköpen i offentliga sektor i Sverige ekologiska (2016). I jämförelse var i genomsnitt 31 procent av inköpen i Västmanland ekologiska samma år (EkoMatCentrum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.).

Arboga är en av de 104 kommuner, regioner och landsting som nått 30 procent eller mer. I Arboga var 33 procent av livsmedelsinköpen i offentliga storhushåll 2016 ekologiska och i slutet av maj fick kommunen ta emot diplom i ekomatsligan som delades ut av civilminister Ardalan Shekarabi.

I Arboga kommun serveras bland annat ekologiska ägg, fisk, frukt och grönsaker.

Gästdialog för minskat tallrikssvinn

En av de viktigaste sakerna när det gäller matens klimatpåverkan är att minska svinnet. Per år slängs i genomsnitt 17 000 ton onödigt matsvinn från storkök i Sverige.

Under våren har därför ett projekt med gästdialog för minskat tallrikssvinn genomförts vid Stureskolans skolrestaurang. Projektet är en del av kostavdelningens verksamhetsmål för 2017.

- Svinn kan uppkomma på många olika sätt, vid tillagning och servering eller att matgästerna inte äter upp det som finns på tallriken, säger Elin Pettersson, kocken som drivit projektet vid Stureskolan.

Bild på Elin Pettersson

Elin Pettersson, kock vid Stureskolan

För att minska mängderna mat som slängs i onödan behöver medvetenheten om matsvinnets betydelse för miljön öka, tror Elin. Tallrikssvinnet mättes därför dagligen och kommunicerades till elever och lärare genom informationstavlor i skolrestaurangen.

Informationstavla om tallrikssvinn

Projektet har resulterat i ett generellt minskat tallriksvinn från 24 gram till 20 gram per elev och dag. Totalt är det 223 kilo mindre tallrikssvinn per år, en sänkning med 17 procent och en sänkt råvarukostnad med 6 690 kronor.

- Det är roligt med ett så tydligt positivt resultat, tycker Marie-Louise Johansson, kostchef i Arboga kommun.

Nu fortsätter projektet med presentation och spridning av resultatet. Marie-Louise avslöjar också att projektet planeras att genomföras vid ytterligare en skolrestaurang i kommunen under hösten.

Exempelbild

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: