Publicerad

Utmärkt gösfiske i Arbogaån

Längs med Arbogaån fiskas det för fullt och under våren är just gösfisket stort under en till två månader och det är stor aktivitet av alla fiskare. Andreas Silversten är en av de som kan påträffas nere vid vattnet. Han har under större delen av sitt liv varit intresserad av fiske och just gösen är en av de fiskar han eftertraktar mest. Medan Andreas kastar i betet och inväntar napp berättar han om hur fantastiskt det är att ha så bra fiske mitt i stan.

-Det är få förunnat att kunna erbjuda ett så bra fiske mitt i stan, som vi kan här i Arboga. Jag som fiskeintresserad är väldigt tacksam för det! Dessutom tror jag att Arboga är en av få städer som kan erbjuda ett så bra handikappanpassat fiske som vi kan, det är väldigt bra, säger Andreas Silversten.

Förutom att det planteras in öring och regnbåge i ån så finns också de vanliga insjöfiskarna. Arboga har även turen att en gång per år få besök av norsen som kommer för att leka i hamnbassängen, då håller sportfiskeklubben Sturefiskarna evenemanget Norsylingen, som är årligt återkommande och väldigt populärt. När norsen börjar dra sig tillbaka kommer gösen upp till ån. Andreas berättar vidare.

 

-Arboga har ett otroligt bra gösfiske under våren och att det går att fiska mitt i stan gör det bara bättre. Det finns även mycket asp i ån, något som är väldigt bra. Aspen är sedan en tid tillbaka fridlyst och får inte fiskas. Så får man en asp på kroken så ska den släppas tillbaka direkt, fortsätter Andreas.


Fiskekort köpes på Munkens Bensin & Livs, Zoo-Butiken, Rasta Arboga, Dinners Arboga och Arboga Turistbyrå.


Fyra frågor till Andreas Silversten, om fisket i Arboga:


Hur länge har du vart intresserad av fiske?

-Egentligen hela livet, jag minns när jag var kanske 5 - 6 år och var ute och metade med min morfar. Fisket ger en avslappning och en paus i vardagen. Det är verkligen en hobby för alla, oavsett om du har en stor båt eller bara ett metspö.

Vilken fisk tycker du är roligast att fånga?

-Jag tycker bäst om att flugfiska efter öring, röding och regnbåge. Det är något speciellt med att fånga en öring på en fluga man har gjort själv.

 

Var fiskar du helst?

-Sundsjön är en personlig favorit, då det ligger så nära. Arbogaån och Tjurlången är även de vatten jag ofta besöker. Ska man åka lite längre så finns det otroligt fina bäckar uppåt landet där fisket är helt fantastiskt.


Tycker du om att äta din fångst, vad är i så fall favoriträtten och tillagar du den själv?

-Jag äter all fisk jag tar upp. Smörstekt gös är en riktig favorit, att röka abborre är en annan. Att röka fisk är inte så avancerat som många kanske tror, det finns många små och smidiga röklådor som ger mycket bra resultat. Ett recept som alltid går hem är att ta en filé av regnbåge som vänds först i mjöl sedan ägg och sist ströbröd. Det blir en väldigt god ”fiskepinne” som min son älskar. Servera det med ett hemlagat potatismos, ärtor och en chillimajonäs med schalottenlök.


Andreas vill även passa på att slå ett slag för Sturefiskarna som har hand om både Arbogaån, Sundsjön och Tjurlången. De gör ett fantastiskt jobb att sköta om vattnen och anordnar, som sagt, även evenemanget Norsylingen i April. Mer info finns på www.sturefiskarna.se.

 

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: