Publicerad

Stora biltvättarhelgen 22-23 april 2017

Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att uppmärksamma det lite extra arrangerar Svenskt Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Stora biltvättarhelgen 22-23 april. Vi utmanar alla bilägare i Arboga kommun, vad hinner DU göra medan du tvättar bilen på en biltvätt? Ta en bild eller gör en kortfilm. Dela den och tagga med #biltvättartid och #arbogakommun

Det finns 4 727 288 personbilar i trafik i Sverige och totalt tvättar vi svenskar bilen över 30 miljoner gånger per år. Hela 20 miljoner av dessa är fultvättar som sker direkt på gatan.

Fultvätt

Fultvätt är att tvätta bilen på gatan och låta orenat vatten rinna rakt ut i naturen (via dagvattenbrunnen). Det innebär att en stor mängd svårnedbrytbara ämnen rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav. Ämnen som olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester. Dessa ämnen är skadliga både för människor och miljön.

Välj biltvätten

Genom att alltid välja biltvätten kan du på ett enkelt sätt göra en stor insats för vår miljö och vårt vatten. Undvik också att avfetta bilen medan du köar till tvätten, all den smutsen rinner till gatubrunnen och ofta orenad ut i naturen.

– Vi vill lära svenska folket att det spelar roll hur vi tvättar våra bilar och att naturen inte kan värja sig för de gifter som vi släpper ut. Det förorenade vattnet är helt enkelt inte bra för djur, växter, dricksvattnet eller för bad i sjöar och hav. Om jag som privatperson tar ansvar för hur jag tvättar min bil och vi är fler som agerar, då gör vi en stor insats för miljön, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten. 

Det är lätt att tvätta rätt

  • Tvätta aldrig bilen på gatan. Välj alltid en biltvätt, helst en miljömärkt. Där renas smutsvattnet innan det släpps vidare. Det går lika bra med en automatisk biltvätt som en gör det själv-hall.
  • Använd alltid miljömärkta bilvårdsprodukter.
  • Saknas tillgång till tvätthall är det minst dåliga att tvätta bilen på en gräsyta. Då stannar mycket av föroreningarna i jorden medan vattnet filtreras grovt innan det når grundvattnet.

Vad kan du göra medan du tvättar bilen i en biltvätt? - #biltvättartid

Vi utmanar alla bilägare i Arboga kommun. Vad hinner DU göra medan du tvättar bilen på en biltvätt? Ta en bild eller gör en kortfilm. Dela den och tagga med #biltvättartid och #arbogakommun


Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: