Eldsjäl - Ulla Berndtsson

Ulla Berndtsson har som ordförande för PRO i Arboga en av de största utmaningarna framför sig. Covid 19-pandemin har satt käppar i hjulen för den viktiga sociala samvaron inom föreningarna. Det är annars inga större problem i Arboga.

- Det är otroligt. Tänk vad mycket olika föreningar det finns i den här staden, säger 80-plussaren som är inne på sitt fjärde år som ordförande. Inte minst för våra medlemmar är det jätteviktigt med ett rikt utbud av sysselsättningar.

Kanske är det inte konstigt att Ulla Berndtsson ibland längtar hemåt, till sin barndoms Arvidsjaur, det gör förmodligen alla som har flyttat från en landsände till en annan. Hon nämner midsommarsolen, och den gudomliga vårvintern och det hörs tydligt att Lappland har en särskild plats i Ulla Berndtssons hjärta. Hon har kontakt med ursprunget fortfarande via sin syster och bror som bor kvar.


För Ulla Berndtsson och maken Einar har hemmet funnits i Arboga i många år. Som hon själv beskriver det, inflyttad för jättelänge sedan och numera känner hon sig som en Arbogabo. Gift med Einar, två barn, sju barnbarn och två barnbarnsbarn.

- Tänk att få den upplevelsen, det är ett under, säger hon.


Tidigt kom hon i kontakt med arbetarrörelsens folkbildning. Under tidiga yrkesår var hon affärsbiträde, men när hon och Einar bildade familj stannade hon hemma under barnaåren som det var på den tiden. Efter det utbildade hon sig till folkhögskollärare och har efter det varit folkbildningen och arbetarrörelsen trogen. Hon har varit aktiv inom fackföreningsrörelsen och varit föreningsaktiv. ABF har alltid hållit henne kvar.


- Folkbildningen är viktig för demokratin, säger hon. Människorna i samhället behöver bildning och här i Arboga är det egentligen helt fantastiskt vad mycket föreningsliv det finns. Musik, teater, pensionärsföreningar, hela idrottsrörelsen. Enormt viktigt!

Hon menar att just detta är något Arbogaborna ska vara stolta över. Ett stort engagemang i föreningslivet ger den positiva effekten att en anda av samarbete och samverkan skapas. Och det tycker hon finns i Arboga.


- Absolut är det så. Väldigt viktigt är att satsa på kulturen och det tycker jag att Arboga har gjort genom åren. Politikerna i Arboga har förstått att de satsningarna är viktiga. Vi har mycket fin barnkultur med dans och musik. Men också ett fint bibliotek.


Som ordförande i PRO vet hon hur utsatta människor kan vara av ensamhet. Just nu pågår ett projekt för att hjälpa personer som har hamnat i ofrivillig ensamhet, att försöka nå ut till exempel till de som har förlorat sin partner. Inte minst viktigt nu när Covid 19-pandemin har lamslagit det sociala livet för många äldre.

- Vi jobbar på med att få till lösningar med samvaro via internet. Nu i höst har vi haft den första digitala sändningen och vi hoppas kunna hålla fler möten.

Kontakt för den här sidan:

Senast uppdaterad: