Förskoleklass

Foto Jonas Bilberg

Förskoleklass är en obligatorisk skolform för alla barn från 6 års ålder. Det är en viktig länk mellan förskola och grundskola.

Ditt barns plats på förskolan eller pedagogisk omsorg avslutas automatiskt i augusti det år som barnet börjar i förskoleklass.

Förskoleklassen har samma läsårstider och lovtider som skolan. Om du som vårdnadshavare arbetar eller studerar får du ha ditt barn på fritidshem efter skolans slut och på skollov. Förskoleplatsen går automatiskt över tills en fritidshemsplacering för de som har rätt till det.
Barn till arbetssökande och föräldralediga har inte rätt att få en plats på fritidshem.

Placering och skolval

Kommunen ordnar placering för alla barn som ska starta i förskoleklass. Besked om var barnet har blivit placerat får man i början av året.

I första hand fylls platserna på en skola av de barn som hör till skolans upptagningsområde, där barnet är folkbokfört, men kommunen kan tillgodose önskemål om byte om det finns plats på den skola vårdnadshavaren önskar. Om skolan kan ta emot fler elever fördelas platserna i tur och ordning utifrån följande kriterier:

  1. Upptagningsområde.
  2. Relativ närhet.
  3. Syskonförtur.

Om man önskar en annnan skola än den som kommunen tilldelat så gör man ett skolval digitalt via Edlevo. Här kan du se under vilken tid du har möjlighet att ansöka om skolbyte och hur det går till

Ansökan om skolbyte till förskoleklass

Senast uppdaterad:

Kontakt

Arboga kommun

Postadress
Arboga kommun
Box 45, 732 21 Arboga

Besöksadress
Rådhuset, Smedjegatan 5

Fax
0589-144 86

Telefon- och öppettider

Måndag-torsdag: 7.30–16.30
Fredag: 7.30–15.00

Alla röda dagar har Rådhuset och växeln stängt.
Dag före röd dag stänger vi 12.00.