Visa webbversion
Meny
Hem - Uppleva & göra - Sevärdheter - Naturreservat - Kalkugnsberget

Kalkugnsberget

Karta till Kalkugnsberget finns på Länsstyrelsens webbplats.


Kalkugnsberget

Förekomst av kalk i berggrunden eller i jordlagret skapar mycket speciella förutsättningar för framför allt floran. På Kalkugnsberget finns bevarat ett av det svenska fastlandets främsta exempel på den sällsynta och hotade vegetationstypen som kallas ”tallskog av kalkört-typ”. Detta tack vare att kalkstenen inte har brutits i någon nämnvärd utsträckning och att skogen på berget inte har huggits särskilt mycket. På bergets krön öppnar sig ängar med en artrik flora; skogsknipprot, tibast och backskafting, den senare i massförekomst. Vidare har den gäckande orkidén skogsfru uppgivits härifrån på 1970-talet. En växtart som uppmärksammas i ett europeiskt perspektiv är hällebräcka. Den förekommer tämligen rikligt på reservatets kalkhällar och kalkklippor. I just denna miljö har också en rik mossflora utvecklats med t.ex. kalksprötmossa. Här finner man också grå jordlav. Vegetationen på Kalkugnsbergets nordsluttning är närmast lundartad, genom att den översilas av kalkhaltigt vatten. Här finns en lång rad av krävande växter som lungört, skogsbingel och underviol samt orkidéerna skogsknipprot och tvåblad.

Bland alla växter är det nog ändå svampfloran som tilldrar sig det största intresset. Förekomsten av olika spindlingar är anmärkningsvärt rik med exempelvis bullspindling på topp. Den slemringade vaxskivlingen bör också nämnas.

Källhänvisning:

Se länk till höger.

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.