Visa webbversion
Meny
Hem - Omsorg & hjälp - Missbruk och våld

Missbruk och våld

För personer som har ett aktivt missbruk bedrivs motiverande samtal. Vi ger även stöd i att klara ett eget boende, hjälp med kontakter med sjukvård och myndigheter, stöd med handling och ekonomi samt provtagning och Antabus.

Behandlingsformer

För de personer som är motiverade att avbryta sitt missbruk bedriver vi ett behandlingsarbete utifrån KBT (kognitiv beteendeterapi) och lösningsfokuserat perspektiv.

Metoder som används är bland annat

  • HAP (haschavvänjningsprogrammet)
  • Återfallspreventionsprogrammet.

Vi erbjuder även möjlighet att gå i 12-stegsgrupp och vi har anhörigstöd. Ett särskilt program finns för ungdomar under 20 år. Behandlingsarbetet utgår från ASI-utredning (Addiction Severity Index) som görs tillsammans med den enskilde. Ansökan om behandling görs via socialkontoret.

Stöd och hjälp

Även vuxna utan beroendeproblematik kan få stöd från oss då man behöver hjälp att klara att sköta sitt boende eller sin hushållsekonomi. Vi ger även stöd i kontakter med myndighet och hjälper personer att hitta rätt stöd. Vi arbetar även på uppdrag från kriminalvården och frivården.

Ansökan

Är Du i behov av behandling eller stöd ansöker Du om detta via socialkontoret.


Individ- och familjeomsorgens tjänstegarantier

Missbruksvård

  • Du som söker hjälp för missbruksproblem får ett beslut om du beviljas vård eller inte inom sex veckor.
  • Efter att du får beslut garanteras du ett möte med öppenvården inom en vecka.
  • Du garanteras att en handlingsplan för vårdens genomförande upprättas tillsammans med dig inom en vecka från att du haft mötet med öppenvården.

Kontakta Arboga kommun

Mottagningsenheten 0589-872 02

Telefontider

Måndag, onsdag, torsdag och  fredag klockan 8.45-9.30

Tisdag klockan 15.00-15.45

Verksamhetschef

Stefan Frölund
Individ- och familjeomsorgen

Direkt: 0589-87036
Besöksadress: Storgatan 28 A
Postadress: Box 87
732 22 Arboga

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.