Visa webbversion
Meny
Hem - Nyhetslista - Nyheter biblioteket - Väntar du på julkalendern?

Väntar du på julkalendern?

2011-11-23 22.11

Bild på julkalender på ljudbokJulkalendern har varit en tradition i radion sedan 1957. Då sändes den första julkalendern som hette Barnens adventskalender.

”Vem skall berätta de gamla sagorna för barnen när både mamma och pappa arbetar under dagen?  Inte ens mormor, morfar, farmor eller farfar hinner med det. De är så unga att de också går till jobbet”. Barnradion tog tidigt på sig rollen på sig rollen att vara sagoberättare.

Skådespelare som medverkat är bland andra Margareta Krok, Allan Edwall, Birgitta Andersson, Eva Rydberg och Carl-Gustaf Lindstedt.

Nu har några av de klassiska radiokalendrarna kommit ut som ljudbok på cd och mp3. Låna och lyssna på klassiker som Teskedsgumman och Herkules Jonssons storverk!

Titta här vilka som finns att låna!


Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.