Visa webbversion
Meny
Hem - Kommun & politik - Kommunens organisation - Hel- eller delägda kommunala bolag

Hel- eller delägda kommunala bolag

Arboga kommun äger eller är delägare i:

Rådhuset i Arboga AB

Rådhuset i Arboga AB bildades i januari 2011 och är ett av kommunen helägt bolag. Bolaget har två helägda dotterbolag, Arbogabostäder AB och Kommunfastigheter  i Arboga AB.

Bolagsordning för Rådhuset i Arboga AB

Ägardirektiv för Rådhuset i Arboga AB och dess dotterbolag, Arbogabostäder AB och Kommunfastigheter i Arboga AB

Arbogabostäder AB

Arbogabostäder är ett helägt kommunalt bolag som har till föremål för sin verksamhet att inom Arboga kommun förvärva, äga, bebygga och förvalta fastigheter och byggnader med huvudsakligen bostäder.

Bolagsordning för Arbogabostäder AB

Arbogabostäder AB (ABO)

Kommunfastigheter  i Arboga AB

Kommunfastigheter är ett helägt kommunalt bolag som har till föremål för sin verksamhet att inom Arboga kommun förvärva, äga, hyra, bebygga och förvalta fastigheter och byggnader som huvudsakligen används för kommunens verksamheter.

Bolagsordning för Kommunfastigheter i Arboga AB

Sturestadens Fastighets AB

Bolaget ägs till 50 procent av Arboga kommun och till 50 procent av Byggnadsfirman Lund AB. Bolaget äger och förvaltar fastigheter inom Arboga kommun för kommunikationsändamål och företagsetableringar.

Sturestadens Fastighets AB har tre helägda dotterbolag, Marieborgs Lagerfastigheter i Arboga AB Norra Skogen Fastighets AB och Seniorbostäder i Arboga AB.

Bolagsordning för Sturestadens Fastighets AB

Konsortialavtal för Sturestadens Fastighets AB

Sturestadens Fastighets AB

Övriga bolag

Arboga kommun har ägarintressen i Mälarenergi Elnät AB med 10,2 procent, Vafab Miljö AB med 4,53 procent och Västmanlands Lokaltrafik AB (VL) med 2,73 procent. Kommunen är medlem i Kommuninvest ekonomisk förening.

Mälarenergi Elnät AB

Vafab Miljö AB

Västmanland Lokaltrafik AB

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.