Visa webbversion
Meny
Hem - Bygga, bo & miljö - Vatten och avlopp - Dricksvatten - Frågor om dricksvatten

Frågor om dricksvatten

Nedan följer några vanliga frågor om dricksvatten.

Vad kan jag göra för att skydda vattentäkterna?

Vara uppmärksam på skyltar som talar om att man passerar gränsen till ett vattenskyddsområde.

Känna till att inom ett vattenskyddsområde får man inte handskas med kemikalier på ett sådant sätt att spill kommer på marken (t.e.x olja eller bekämpningsmedel).

Vidare skall hantering med gödsel och avlopp ske med stor försiktighet så att inget läcker till grundvattnet.

Fastighetsägare och företagare belägna inom ett vattenskyddsområde har att visa särskild försiktighet för att inte skada vattentäkten (kontakta kommunen för detaljerad information).

Mjukt eller hårt dricksvatten - är det en hälsofråga?

Flera undersökningar tyder på ett samband mellan hårt vatten och minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. En av de senast utförda undersökningarna tyder på att det är hårdhetens magnesiumdel som har denna positiva verkan. Hårdheten beror på innehållet av kalcium och magnesium, ju större mängd desto hårdare, denna mäts i tyska grader, ºdh och är värdet över 10 räknas vattnet som hårt. Både kalcium och magnesium är viktiga mineral som kroppen behöver. Från medelhårt vatten får vi i oss ca fem procent av dagsbehovet.

Arbogas vatten har hårdhetsgrad 4,5 ºdh (tyska grader) och Götlunda och Lungers vatten har ca 4 ºdh. Enligt skalan är 2-5 ºdh mjukt vatten.

Nackdelar med hårt vatten?

Vid uppvärmning fälls kalcium ut och blir beläggningar i t ex kastruller, kaffebryggare och varmvattenberedare. En annan nackdel är att tvättmedelsförbrukningen ökar. Beläggningarna går dock ganska enkelt att ta bort med citronsyra.

Varför ser vattnet vitt ut när det kommer ur kranen?

Orsaken är att det finns små, små luftbubblor i vattnet. De kan bildas då vattnet tappas ur ledningen och trycket sjunker i ledningen eller genom att luft blandas in i vattenstrålen i kranen (nya kranar har ofta luftinblandning för att minska vattenförbrukningen). Om man fyller ett glas med vatten och låter det stå någon minut försvinner luften och vattnet blir klart.

Aluminium i dricksvatten - Alzheimers sjukdom?

Enligt experterna finns det inget samband mellan de låga aluminiumhalter som finns i dricksvatten och Alzheimers sjukdom.

Kan det vara skadligt att dricka klorerat dricksvatten?

Nej.

Klorering görs för att döda eventuella skadliga mikroorganismer i dricksvattnet. Både Livsmedelsverket och WHO anser att fördelarna överväger nackdelarna.

I Arboga använder vi alltid minsta möjliga tillsats av klor. Vi har dubbla mätutrustningar med dubbla larm för att hålla hög säkerhet och undvika fel doseringar.

Kan det finnas radon i dricksvattnet?

Dricksvatten levererat från Arboga kommuns vattenverk innehåller inte radon.

Vatten på flaska är väl ändå bäst?

Nej.

För kranvatten gäller i vissa fall strängare gränsvärden för både bakterier och salthalt, eftersom det levereras till så många människor. Flaskvatten kan dock innehålla höga salthalter, t ex natrium- och fluoridjoner, och bör därför inte ges till små barn.

Prisskillnaden är stor. En liter vatten på flaska kostar 15 kronor. En liter kranvatten kostar 4,5 öre och då får man det levererat direkt i kranen dygnet runt, borttransporterat och renat vid avloppsverket.

Vilka krav ställs på dricksvattnet?

I Livsmedelsverkets kungörelse om dricksvatten finns angivet vilka krav som ställs på producenten (vattenverket) och distribution och tillsyn mm. Där finns också angivet olika gränsvärden och krav på larm.

Vem testar kvalitén på dricksvattnet?

Kommunen skickar prover varje vecka till ett godkänt (ackrediterat) laboratorium där dricksvattnet analyseras med avseende på mikrobiologisk och kemisk kvalitet.

Bör jag åtgärda vattenkranen om den droppar?

Ja.

En vattenkran som droppar dygnet runt läcker större mängder vatten och kostar mer än man tro, särskilt om det är varmvatten.

Hur ska jag vattna gräsmattan för att inte slösa med vattnet?

För att hålla nere vattenräkningen bör man undvika att vattna i trädgården på dagen då det är varmt och soligt och en stor del av vattnet avdunstar. 

Kontakta Arboga kommun

Avdelningschef/VA-chef

Ulf Zackrisson
VA-avdelningen

Direkt: 0589-87089
Besöksadress: Smedjegatan 5
Rådhuset
Box 45
732 21 Arboga

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgataorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, slalombacken eller bowlinghallen? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.