Visa webbversion
Meny
Hem - Bygga, bo & miljö - Vatten och avlopp
Foto på Hjälmaren.

Vatten och avlopp

Arbogas primära råvattentäkt är sjön Hjälmaren. Vattnet pumpas upp till vattenverket för rening och distribueras sedan till konsumenterna via cirka 11,2 mil vattenledningar.

Vattnets 24 timmar i vardagen

I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 160 liter vatten per person. Varje dygn. Ett villahushåll konsumerar strax över 400 liter vatten per dygn. Totalt renar vi 1,5 miljarder kubikmeter avloppsvatten årligen i våra 2 000 reningsverk över hela landet. Det motsvarar lika mycket vatten som skulle behövas för att fylla drygt åtta stycken Globen med vatten, varje dag hela året. 

160 liter/dygn på vad? 

Diagram 160l vatten

Borde vi minska på vår konsumtion av vatten?

Det är inte mängden vatten som är ett problem, det är vad som hamnar i vattnet och därefter i kretsloppet som påverkar miljön och vår framtida vattenkvalitet. I Sverige, med vissa undantag, finns ett överflöd av vatten och vi använder i dag endast 0,5 till 1 procent av vårt tillgängliga vatten.

Mitt vatten

Mitt vatten är en gemensam kommunikationssatsning från Sveriges kommuner.

Billigt kranvatten

En liter kranvatten kostar i snitt 2 öre per liter i Arboga kommun. Det är ett lågt pris när man tänker på vilken hög kvalité det är på vårt viktigaste livsmedel.

Så mycket kan du få betala för en liter......Händer under vattenkran

  • Mjölk 9 kr
  • Mineralvatten 6-8 kr
  • Juice 13-25 kr
  • Läsk 7-10 kr
  • Kranvatten 2 öre

Priserna är exempel hämtade från en livsmedelsaffär maj 2013.

Kontakta Arboga kommun

VA-avdelningen

VA-avdelningen

Direkt: 0589-87089
Besöksadress: Rådhuset, Smedjegatan 5
Arboga

Bildlänkar

bildlänk till mitt vatten

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgataorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, slalombacken eller bowlinghallen? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.