Visa webbversion
Meny
Hem - Bygga, bo & miljö - Kommunens planarbete - Detaljplan

Detaljplan

exempelbild detaljplan

Detaljplanen reglerar ett mindre område i detalj

En detaljplan reglerar hur mark och vatten får användas inom ett visst område.

Detaljplaner består av en karta som innehåller juridiskt bindande bestämmelser. Plankartan och bestämmelserna kan till exempel reglera var man får bygga, vad byggnader och markområden ska användas till, byggnaders utformning såsom byggnadshöjd och maximal byggrätt med mera.

Till en detaljplan finns alltid en obligatorisk planbeskrivning. Detta dokument avser förklara detaljplanens syfte, innehåll och hur planen är avsedd att genomföras samt följderna av dess genomförande. Planbeskrivning har ingen självständig rättsverkan.

En detaljplan ger byggrätt och utgör underlag för fastighetsbildning och beslut om lov så som exempelvis bygglov. Detaljplanering regleras i Plan- och bygglagen.

Nya förfaranden

Från och med den 1 januari 2015 beslutades om nya förfaranden när det kommer till att upprätta en detaljplan. Kommunen kan välja mellan standardförfarande och utökat förfarande.

Standard­förfarande får användas om planförslaget överensstämmer med översikts­planen, är av liten betydelse, saknar betydande intresse för allmänheten och inte kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.

Utökat förfarande ska användas då standardförfarandet inte kan användas. Det innehåller fler lagstadgade steg i samband med samråd och medger för en längre granskningstid.

Alla kommunens gällande detaljplaner finns att ta del av i detaljplaneöversikten som återfinns under länken nedan.

Detaljplaneöversikt

Kontakta Arboga kommun

Planavdelningen
Besöksadress: Smedjegatan 5
Postadress: Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.