Visa webbversion
Meny
Hem - Bygga, bo & miljö - Kommunens planarbete
Flygbild över Arboga stad.

Kommunens planarbete

Kommunens planarbete och fysiska planering handlar om att avgöra hur
mark- och vattenområden ska användas, var bebyggelse och infrastruktur ska ligga och hur den bör vara utformad. Det är plan- och bygglagen, PBL, som styr kommunens fysiska planering. 

I kommunens översiktsplan, vilken ska täcka hela kommunens yta, anges huvuddragen för kommunens framtida utveckling. Översiktsplanen vägleder detaljplanering och bygglov men är inte bindande.

Detaljplaner upprättas i allmänhet inför nybyggnation och kan omfatta alltifrån ett till flera kvarter. Här regleras mer i detalj var nya byggnader får placeras och hur de ska utformas. Detaljplanen är bindande och ger byggrätt.

Områdesbestämmelser är ett mellanting mellan översiktsplan och detaljplan. Med områdesbestämmelser kan kommunen reglera grunddragen i mark- och vattenanvändningen om det behövs för att säkerställa översiktsplanens syften eller tillgodose riksintresse.

Är du nyfiken på vilka bestämmelser som gäller där du bor eller vilka intentioner kommunen har för den fysiska miljön i ditt närområde?

Här finner du kommunens gällande översiktsplan;

Översiktsplan

Under länken nedan finns möjligheten att ta del av alla kommunens gällande detaljplaner;

Detaljplaneöversikt

Kontakta Arboga kommun

Tekniska förvaltningen
0589-870 00 (vxl)
Besöksadress: Smedjegatan 5
Postadress: Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga
Planavdelningen
Besöksadress: Smedjegatan 5
Postadress: Arboga kommun
Box 45
732 21 Arboga

Planarkitekt

Marina Ljungsved
Planavdelningen

Direkt: 0589-87607
Fax: 0589-14486
Besöksadress: Rådhuset, Smedjegatan 5
Box 45
732 21 Arboga

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.