Visa webbversion
Meny
Hem - Bygga, bo & miljö - Blogg - Följ utvecklingen av Vasastaden! - Vad säger planerna?

Vad säger planerna?

Lyssna 2011-12-02

Ändring i stadsplanen för Bangårdsområdet, Vasparken, Tulegatan mfl. från 1943

 

Just nu pågår arbetet med att ta fram ett planprogram som ska utreda områdets förutsättningar och ange visioner och inriktningar för framtiden. Utifrån planprogrammet kommer det sedan att göras detaljplaner som ska ange den konkreta markanvändningen.

Till höger: detaljplan från 1943. Fortfarande gällande i en liten del av Vasaparken i planens nedre högra del.

 

Ändring av stadsplan för del av kv. Björnen från 1952Fram till att de nya detaljplanerna börjar gälla är det fortfarande de gamla planerna som gäller. I Vasastaden finns planer från 1943-1991.

Till vänster: detaljplan från 1952. Idag gäller endast en liten del av planen, i princip det som är grönt på bilden.

 

Stadsplan för Vasastaden och Nybyholmsområdet från 1963 

 

Stadsplanen för del av Arboga stad, Vasastaden och Nybyholmsområdet mm. från 1963. Stora delar av planen gäller fortfarande med några undantag. Det största är i kvarteret Älgen där denna plan ersatts med en ny från 1991, se nedan.

 

 Illustration av detaljplan för kv. Älgen-Bävern mfl. från 1991

 

Vill ni läsa mer om vad en detaljplan är och hur arbetet går till för att ta fram sådana planer så klicka på länken nedan.

Mer information om detaljplaner

2 kommentarer
  • 2011-12-08Rebecka Marklund

    Hej Maria och tack för dina synpunkter! Hur man tar sig till och från Vasastaden är viktigt att titta på i planprogrammet. Nu är det en lösning med viadukt under järnvägen idag och det kan vara svårt att få en till en bro över järnvägen som är tillräckligt hög och samtidigt tillgänglig för alla. Men det är en bra idé och kanske kan man lösa det på annat sätt, det får vi kika på.

  • 2011-12-07maria

    kanske fel sida att lägga in detta här,men fann inte vart det passa bäst. Men nu när Netto ska öppna, så för att få mera liv på vasastaden och dess handel så kanske det vore en ide att öppna upp en bro (eller nåt man kan gå över) vid pressbyrån. Tänkte mest på att det är många gamla som bor i vasastaden och som inte orkar gå ända fram till nuvarande bron. Hälsningar Maria

Skriv en kommentar

Max 1000 tecken
Ange kontrollord: SGWP

Om bloggen

Foto från Vasastan.Den här bloggen drivs av Arboga kommun. Tanken med bloggen är att göra det möjligt för er läsare att följa det arbete som pågår med att utveckla Vasastaden till ett attraktivt område att bo och vistas i.

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.