Visa webbversion
Meny
Hem - Bygga, bo & miljö - Avfall och återvinning

Avfall och återvinning

Foto på sopkärl.Avfall är, enligt miljöbalken, allt som vi vill göra oss av med oavsett om det har något värde.

För att minska miljöbelastningen och hushålla med naturens resurser är det viktigt att så stor del av avfallet som möjligt återanvänds eller återvinns. Välj även produkter med så lite förpackningsmaterial som möjligt och sortera ditt avfall.

Avfallshantering i Arboga

I kommunens renhållningsordning finns regler för hur avfallet ska sorteras och omhändertas i Arboga.

Västra Mälardalens Kommunalförbund är renhållningsansvarig i Arboga kommun och svarar för att renhållningen och avfallshanteringen fungerar i kommunen.

Källsortering

För dig som bor i kommunen är det viktigt att veta hur du ska göra dig av med ditt avfall. I Arboga har vi ett system med källsortering, vilket innebär att du ska sortera dina hushållssopor i tre grupper:

  • Brännbart avfall
  • Komposterbart avfall
  • Deponirest

Farligt avfall och återvinningsbart avfall såsom förpackningar av glas, metall, papper, plast och tidningar sorteras ut för sig.

Vid återvinningsstationer kan du slänga återvinningsbart avfall och batterier.

Sveriges avfallsportal kan du läsa mer om hur och varför du ska sortera ditt avfall samt var avfallet ska lämnas och vad som händer sedan.

Återbruket, återvinningscentral

Det finns en återvinningscentral i Arboga kommun, Återbruket, som ligger på Norra Ågatan 43. På Återbruket lämnas grovavfall, trädgårdsavfall, farligt avfall, förpackningar, kyl och frys med mera.

Klicka här för information om öppettider på återvinningscentralen.

Vad som kan lämnas vid återvinningscentralen framgår av Vafab Miljö AB:s sorteringsguide.

Lämna synpunkt om sidan

Din synpunkt kommer att skickas till innehållsansvarige för den aktuella sidan.

Max 1000 tecken
Ange kontrollord: J12X

Korta fakta om Arboga

Arboga

Arboga ligger mitt i Västra Mälardalen. Nära Örebro, Västerås och Eskilstuna. Här möts Svealandsbanan och Mälarbanan, E18 och E20 och här möts människor. Det mest kända mötet ägde rum 1435. Det har ibland kallats för Sveriges första riksdag.

Många människor hämtar sin inspiration i Arboga. Här finns plats och tid att tänka nya tankar. Tid att vara tillsammans.

Flytta hit

Här finns småstadens charm i storstadens närhet. Natur, skolor och fritidsaktiviteter ligger aldrig mer än en promenad eller cykeltur bort.

Vill du ha mer storstadsliv är det bara en halvtimmes resväg med bil eller tåg, oavsett om du vill till Västerås, Eskilstuna eller Örebro.

Villa, lägenhet, å-gård mitt i stan, lantligt boende eller närhet till Hjälmaren? Välj ett boende som passar just dig.

Mer information till dig som vill flytta till Arboga.

Historia

De gamla kullerstensgatorna i stadskärnan och ån som stilla flyter genom staden minner om Arbogas rika historia. Ån har haft stor betydelse för staden som fått sitt namn, Arbughi, av att ån gör en liten båge just här.

Här har människor stannat och byggt sig ett hem sedan urminnes tider. Kanske bodde människor här redan på stenåldern. På 1000-talet började en by växa fram och från slutet av 1200-talet fanns ett franciskanerkloster. Klosterkyrkan blev senare Heliga Trefaldighetskyrkan.

Läs mer om Arbogas historia.

Besökare

Besök gärna våra museer, antikvariat, gallerier eller mysiga caféer. Passa på att göra en utflykt till Hjälmare kanal med sina nio slussar eller till Jädersbruks unika miljö.

Vill du göra något kul tillsammans med barnen? Varför inte besöka Ekbacksbadet, eller slalombacken? Kontaka Turistbyrån så får du veta mer!

Länk till sevärdheter och fritidsaktiviteter.