Arboga kommun bäst i Sverige på klimatsmarta måltider

Publicerad

Skolmatsal med grönsaksbuffé

Organisationen Greenpeace har genomfört en kartläggning av kommunernas klimatambitioner i upphandlingen av offentliga måltidstjänster. Bäst i Sverige är Arboga kommun, tillsammans med Helsingborgs kommun.

Kartläggningen av kommunerna visade att 61 av landets 290 kommuner mäter klimatpåverkan från måltiderna de upphandlar. Av samtliga kommuner som mäter är det Arboga och Helsingborg som lyckas nå den nivå som bedöms som klimatmässigt hållbar, av det statliga forskningsinstitutet RISE. Det innebär en nivå under 1,3 kilo koldioxid per kilo livsmedel för sammansatta rätter.

Så arbetar vi för att minska klimatpåverkan

Kostavdelningen har arbetat långsiktigt med att minska klimatpåverkan. Sedan 2018 har Arboga kommun flera gånger blivit nominerad till en av Sveriges mest hållbara kommuner gällande måltider. Nyckeln till resultatet består av flera delar.

– Exempelvis serverar vi mer kyckling och vegetabilier samt har alltid ett vegetariskt alternativ. Vi ställer även krav på leverantörer gällande klimatsmarta transporter och främjar livsmedel med låg klimatpåverkan, säger Mats Eliasson, kostchef på det kommunala bolaget Arboga kommunalteknik.

Medarbetare som brinner för utveckling

Arbetet är förankrat vid kommunens olika kök, där medarbetarna är delaktiga och kommer med förslag på nya recept och bidrar till kontinuerlig utveckling av måltiderna.

– Nu får vi ett kvitto på det långsiktiga arbete vi har gjort, vilket är jättekul. Hållbarhetsfrågor som främjar både hälsa och miljö arbetar vi med dagligen. Vi har väldigt engagerade och professionella medarbetare som brinner för utveckling, säger Mats Eliasson.

Mer information

Greenpeace webbplatsSveriges forskningsinstitutet RISE

Kostchef Mats Eliasson utanför Rådhusets entré.

Mats Eliasson, kostchef på Arboga kommunalteknik, är nöjd med resultatet i rapporten.

Om kartläggningen

Kartläggningen bygger på underlagsdata till Nationella upphandlingsrapporten 2023 som begärts ut från Upphandlingsmyndigheten och kompletterats med enkäter till kommunerna under våren 2024. Totalt har 223 av 290 kommuner inkommit med svar direkt till Greenpeace. I svaren till Greenpeace ingår även 121 dokument från kommunerna om upphandlingen.
Källa: Greenpeace.