Ordningsvakter fortsätter patrullera i Arboga

Publicerad

Två ordningsvakter. I förgrunden syns grönska, en paviljong och människor.

Snart kommer ordningsvakter återigen att patrullera i centrala Arboga. ”Vi fick mycket positiv respons från både Arbogaborna och handeln när ordningsvakternas tidigare arbetade här. Det gjorde att vi ville fortsätta den här satsningen”, säger säkerhetschef Andreas Ahlsén.

Jonna Lindman, kommunstyrelsens ordförande, som står framför en ekdörr. Hon är klädd i en vit kappa med guldfärgade knappar.

Jonna Lindman

Det var under 2023 som kommunen och delar av näringslivet gick ihop i en samfinansiering av ordningsvakter i centrala delar av Arboga. En utvärdering visade på positiva effekter och nu fortsätter kommunen tillsammans med näringslivet satsningen. Från och med maj till och med september kommer ordningsvakter att patrullera på olika platser i centrala Arboga.

– Trygghet är en viktig fråga för många Arbogabor och ett prioriterat område för oss. Ordningsvakterna är en av flera insatser vi gör för att öka tryggheten för medborgarna, säger Jonna Lindman (M), kommunstyrelsens ordförande i Arboga kommun.

Porträttbild på Andreas Ahlsén som är säkerhetschef. Han är klädd i en blå,vit,, gul-färgad skjorta. Bakgrunden är vit.

Andreas Ahlsén

Ordningsvakterna har i uppdrag att arbeta både trygghetsskapande och att motverka ordningsstörningar. De kommer att arbeta olika dagar i veckan och vid olika tidpunkter. Planeringen grundar sig på kommunens löpande lägesbildarbete och en nära dialog med polisen.

– Vi har positiva erfarenheter från ordningsvakternas arbete och deras närvaro har uppskattats av allmänheten. Förutom trygghetsskapande insatser bidrar de också till att vi kan arbeta mer aktivt på platser som upplevs stökiga, säger Andreas Ahlsén.